Siti blogja kamerákról, filmezésről.

Híek, vélemények, információk professzionális kamerákról és kiegészítőkől. Beszámolók forgatásokról. Intentionally not in english! :)

Kövess a Twitteren!

Friss hozzászólások

2011.02.16. 13:35 sitkeiszabi

Canon 60D, SWIT 1070C+, DVTec DSLR Extreme rig hármas teszt

Canon 60D

 

Be kell vallanom, szeretem ezt a kamerát. Már majdnem a kedvencem. A képe nem olyan szép, mint az 5DmkII ezért még mindíg ez a favorit, de a 60D-t egy álom használni. Miért? A kihajtható kijelző sokkal könnyebbé teszi az életet és a legjobb minőségű LCD eddig a Canon kínálatában.

A képminőség azonosnak tűnik a 7D-vel. Egyes felhasználók arról számoltak be hogy javult  a fényérzékenység a 7D-hez képest, de ezt nem tudom megerősíteni. Van viszont manuális audio szintszabályozás, mint az 5DmkII-nél, ami tök jó, de még mindig el van "temetve" a menükben, valamint nem jeleníti meg az audio level-t és nem lehet változtatni sem a hangerőt felvétel közben. Egy kicsit idegesítő, de jobb, mint az AGC. Most jelent meg egy kütyü, ami ezen próbál segíteni: http://www.cinema5d.com/news/?p=5535

Ez a gép egy kicsit 550D, és egy kicsit 7D. A kasztni műanyag, mint a 550D-nél, nem pedig magnéziumötvözet mint a 7D-nél, de érzetre sokkal jobb és masszívabb, mint a kistesó. Az 550D-ből sok hiányzó funkció megtalálható ebben a gépben, úgymint a teljesen választható ISO, manuális fehéregyensúly ( ami engem zavar, hogy ennek nincs saját gombja, csak menüből érhető el ), kettő tárcsa a zár és a blende állítására, valamint a felső info LCD-képernyő. Ezek a funkciók csak a 7D / 5DmkII-ben találhatóak meg ( a régebbi tipusokról most nem beszélek ). Viszont! SDHC kártyára rögzít sajna, ami azért bánt engem, mert így vehettem új kártyákat a géphez. De legalább az akku ugyanaz, mint a 7D/5DmkII-é. Szóval ez a gép tényleg egy kicsit 550D, 7D, 5DmkII. Számos ember csinált hosszú felvételi tesztet a 60D-vel és megállapította, hogy nem hajlamos a túlmelegedésre, mint a többi Canon. Amit a legjobban útálok ebben a gépben ( és az 5DmkII-ben is ) hogy a HDMI HD jel SD-re vált, amikor monitort dugunk rá. A szégyen, hogy rengeteg felhasználó javaslata ellenére sem tette bele azt a funkciót, mint ami a 7D-ben megtalálható ( mármint hogy a HDMI-n kiadja a FullHD jelet ). Ha nincs szükség Full Frame szenzorra, akkor mindenképpen ajánlott ez a gép szerintem!

ELŐNYÖK: szép videó, csodaszép kihajtható LCD kijelző, 50p 60p felvétel. Úgy tűnik, hogy nem produkálja a túlmelegedési kérdéseket, mint az 550D, 7D és 5Dmk2

HÁTRÁNYOK: HDMI-n csak SD jel jön ki, Compact Flash helyett SHDC kártya, nem cseppálló a váz. 

 

SWIT 1070C+

 

Hosszas keresgélés után megtaláltam azt a monitort, ami megfelel az elvárásaimnak, melyek a következők voltak:  

-HDMI bemenet

-Akkumulátorról is működjön ( lehetőleg az 5DmkII akkujával ) 

-Nagy felbontású kép ( Nem FullHD, mert az már más árkategória )  

-Legalább 7" átmérőjű kép

-Számomra még megfizethető legyen ( ezért esett ki a Marshall rögtön )

 

                                                                                                                                               

Ezeken a tulajdonságokon felül ebben a moncsiban van még Histogram, Waveform, Vectorscope, Audio level, Peaking ( focus assist ), Zebra, False színszűrő, Kék színszűrő. Mindezek csak akkor működnek, ha HDMI-n jön a videojel. Analóg jelnél nem elérhetőek ezek a funkciók. Kell ennél több? A Marshallnak is van ilyen tulajdoságokkal rendelkező monitorja, de pont a duplájába kerül.

Aki még nem használt külső monitort a DSLR gépéhez, annak tudnia kell, hogy amint rádugja a HDMI kimenetre, a gép LCD-jéről azonnal eltűnik a kép. Pár másodpercel később megjelenik a kép a monitoron. A monitoron be kell állítani a kép méretét ( már amelyiken ezt meg lehet tenni ), mert különben vagy kilóg a kép, vagy torzul az. Ennél a tipusnál van zoom funkció, így a kellő méretre tudjuk nagyítani a megjelenítendő képet. A 7D kivételével, a monitoron nem HD kép látható, hanem egy lebutított kép. Ez azért van, mert állítólag a proceszor nem bírja egyszerre a FullHD felvételt és a kép realtime megjelenítését egyszerre. Igazából teljesen mindegy mi az oka, lényeg hogy a dolog létezik. A másik jelenség, hogy amint megnyomjuk a felvétel gombot, pár másodpercre eltűnik a kép, majd amikor megjelenik, akkor kezd el forogni a kamera. Minden bizonnyal, ez is az előbb leírt problémából adódik, nem pedig a monitor hibája mindez. Egy negatívum viszont van: a gyári HDMI kábel alapból rossz volt ( más vevő is panaszkodott erre ).

 

DVTec Dslr extreme rig

  

Amióta megvan az 5D-m, azóta kell egy normális rig ( rig = válltámasz, amire sok egyéb kiegészítő is felszerelhető. pl. follow focus, matte box, stb. ). Ezeket az eszközöket is régóta nézem a neten. Amik szóba jöhettek volna funkcionalitás szempontjából azok eszméletlenül drágák. Nem írok gyártókat, mert nem  az a célom, hogy a többi terméket becsméreljem bármilyen szempontból is. Lényeg, hogy ez a rig, abszolut megfelel, ráadásul az egyik legkényelmesebb válltmasz része ennek van, azok közül amiket eddig megismerhettem.

A képek minőségéért elnézést kérek, ájfonnal készültek, kevés fényben. 

Az tetszett ebben a rigben, azon kívül hogy a csövek szabvány méretűek, így akár ARRI, Chrosziel, stb. follow focusok, matte boxok is rátehetőek de  a markolatnál mindkét oldalt van egy-egy vakupapucs, így ide feltehetünk mikrofont, monitort, lámpát, bármit. Nek kell mindent a vázra aggatni. Szóval tök jó! 

 

Köszönöm hogy elolvastad a cikket. Bármi kérdés felmerül, nyugodtan tedd fel!

Ja, igen! Ezek természetesen mind bérelhetőek. Árlistáért érdklődhettek Nálam.  Tel.: +36-20/3358-807

email: szabolcs.sitkei@gmail.com

Üdvözlettel,

Siti

 

 

 

 

 

4 komment

Címkék: canon dslr 60d swit 1070c dvtec


A bejegyzés trackback címe:

https://siti.blog.hu/api/trackback/id/tr512665303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadwell 2011.06.22. 14:02:59

Szia! Lehet tudni valamit már a 60D utódjáról? Mert lassan egy éves a gép, ha jól tudom..

sitkeiszabi · http://siti.blog.hu 2011.06.25. 22:59:38

Szia!

Én nem tudok egyenlőre semmiről :)

zozocam · http://termeszetfilm.blog.hu/ 2011.11.03. 15:08:27

Ezt a Marshall-t nem értem ugyananyiba vagy olcsóbba kerülnek már, mint a Swit. Lemaradtak az amcsik, itt is. :)
süti beállítások módosítása